domingo, 23 de febrero de 2014

Entrevista Samira Badran (fragment)


Samira Badran a la inauguració de l'exposició Have a Pleasant Stay a Barcelona
 http://nova.cat/?p=3507
Samira Badran és una artista palestina que actualment viu i treballa a Barcelona. Va estudiar Belles Arts a la Universitat del Caire i a l’Acadèmia de Belles Arts de Florència.
Sovint  viatja al Territoris Palestins Ocupats (TPO) on combina la docència en La Acadèmia internacional d’Arts a Ramallah i participa en exposicions d’Art Contemporani.
Des dels anys 70 és un membre molt actiu del moviment artístic palestí tant als TPO com a l’estranger. Ha exposat en ciutats com Jerusalem,  Amman, Washington, París, Londres, Berlin i Barcelona.
La Samira experimenta en el camp de l’art visual, utilitzant un llenguatge personal per denunciar i reflectir les agressions constants i  la vulneració dels Drets Humans que pateix la població palestina sota la ocupació Israeliana.

En què estàs treballant actualment?
Fa un parell d’anys que treballo sobre els check-points, com a mecanisme repressor, de control institucionalitzat, esdevenint un obstacle per la mobilitat i la lliure circulació de les persones.  El que vull és reflectir les estructures inhumanes de la maquinària de l’ocupació i com afecten  la vida diària dels palestins. També m’interessa la memòria col·lectiva i la percepció de la pròpia identitat com a poble dins i fora de Palestina.

Utilitzo diferents tècniques com el dibuix, el collage, la instal·lació i la fotografia. Agafo el que m’envolta com a punt de partida per després reinterpretar-ho amb un llenguatge propi.